Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak akva, esnek ve hoş bir binada olmalı, kıvrak bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlamlayacak semtıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf necip ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu erdemli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birşunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en ilgi etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve sineime hazır işgal etmek sineindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde sineilen bir puro mefkûre nem değerlerinde sineiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine için oldukça elverişli ve sineilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken özge bir özlük bu nem değerinin puroya yazık edilen bir değer olduğunu ve asla sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, sineimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna bugün ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en uygun değer bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus yaklaşık 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine müesses bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı sinein makul bir bugün içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca zait hararet değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti sağlamak sinein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu değer iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en uygun tutum olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.